1. Ако искате да покриете шуплите на EPS материала или да запълните снадките при лепене, може да използвате пастата Pufas/Тони Бад. Сместа се разрежда с вода и се нанася с четка или шпатола, а след като изсъхне, може да се шкури до постигане на гладкост, след което се боядисва с боя на водна основа в желания цвят.
2. Super Finish на Knauf – разрежда се с вода и са нанася с четка. Заличава структурата на стиропора, като му придава естествен вид с леко зърнесто покритие. Върху него може да се нанесе боя а водна основа. Не е подходящ за шкурене.
3. Можете да покриете и детайлите само с боя, но имайте предвид, че шуплите на материала ще си личат, особено ако той е EPS (стиропор). Може да използвате като първи слой по-разредена боя вместо грунд, а следващите 1-2 слоя боя да са по-гъсти.
4. Спрей - боя с ефект на камък. Можете да приложите директно върху материала, ако на опаковката е упоменато, че продуктът е подходящ за нанасяне върху EPS (стиропор). Поради пъстрия цвят, който придава този спрей, прикрива много добре структурата на материала и няма нужда от предварителна обработка за заглаждане.