Можете да използвате различни видове лепила, в зависимост от времето, с което разполагате.

Важно е на опаковката да пише, че лепилото е подходящо за EPS (стиропор).

Лепилото се нанася добре и на всяко място, където се свързват профилите и снадката се заглажда.


1. Монтажна пяна – стяга почти мигновено, което означава, че изделието е готово за употреба след минути. Молекулите на пяната се свързват с тези на EPS/XPS-ът и връзката става изключително здрава. Пяната се раздува и е добре в първите минути след залепянето, изделието да бъде затиснато. Излязлата навън пяна, се изрязва с макетен нож след втвърдяването ѝ.

 

2. Фикс / Течен пирон – имате възможност за прецизна работа, т.к.не се втвърдява веднага. Стяга напълно след 24 часа и е добре залепяните части да бъдат затиснати през това време. Във втвърдено състояние, лепилото е еластично, не е подходящо за шкурене.

* Течният пирон Selsil е по-бял и с по-ниска цена от Fix на Moment.


3. Лепило за стиропор Pufas / Тони Бад. Намира се в търговските мрежи и с двете имена. Представлява гъста паста, която може да се разрежда с вода и нанася с четка. След изсъхване е подходящо за шкурене. Може да се използва и за покритие на шуплите на материала по повърхността на цялото изделие, след което да се нанесе боя на водна основа.


4. Други лепила, подходящи за EPS/XPS.


5. Пистолет с топъл силикон.

Горещият силикон натапя леко материала, но въпреки това го залепя здраво. Подходящ е за лепене на EPS и XPS. Не е препоръчително металния връх на пистолета да опира материала, за да не го стопи твърде много. Стяга за секунди е удобен за работа с декорации и надписи.


6. За временен монтаж на леки декори, може да използвате лепяща гума. Лепящата гума на Faber-Castell не оставя мазни следи по стените след отлепване, за разлика от по-евтините алтернативи.


ВАЖНО: Всяко лепило и боя, съдържащи ацетон, ще увредят изделието!